Dieta w anemii – jak uzupełnić niedobory żelaza? - Actiferol Skip to main content

Światowa Organizacja Zdrowia WHO opublikowała statystki, z których wynika, że z niedoborem żelaza zmaga się 5% populacji. To mimo wszystko spora liczba, zważywszy na to, że żelazo jest zawarte w większości produktów, które spożywa się każdego dnia.

Organizm człowieka posiada określone zapotrzebowanie na żelazo

Zapotrzebowanie na żelazo u kobiet wynosi:

  • 18 mg – kobiety w wieku 19 – 50 lat.
  • 10 mg – kobiety powyżej 51. roku życia.
  • 27 mg – u kobiet w ciąży.

U mężczyzn zapotrzebowanie na żelazo wynosi:

  • 10 mg – u mężczyzn powyżej 19. roku życia.

Żelazo w organizmie pełni kluczową funkcję – to na nim opiera się transport tlenu we krwi.

Czym jest anemia?

Anemia to niedokrwistość naszego organizmu. Głównym powodem jej rozwoju jest mniejsza liczba czerwonych krwinek. Ich produkcja odbywa się w szpiku kostnym. Jednak występują różne czynniki, które mogą wpłynąć na ich wytwarzanie.

Każdy organizm potrzebuje odpowiedniej liczby erytrocytów (krwinek czerwonych), które zapewniają właściwe utlenienie tkanek, jednak w przypadku anemii stężenie hemoglobiny i masa krwinek czerwonych jest zdecydowanie mniejsza.

Anemia a żelazo. Co łączyć do diety?

Oczywiście anemię należy potraktować poważnie. Odpowiednio dobrana dieta powinna być bogata w żelazo. Ten składnik mineralny możemy znaleźć w takich produktach jak:

  • chude mięso (pierś z kurczaka, wołowina czy też schab);
  • ryby;
  • kurze jaja;
  • produkty zbożowe (ryż, kasza, pieczywo);
  • nasiona (słonecznik, pestki dyni, migdały);
  • liściaste warzywa;
  • owoce;
  • naturalne napoje mleczne (jogurt, maślanka);
  • sery twarogowe;
  • sery, które posiadają mniejszą zawartość tłuszczu.

Z czego powinna zrezygnować osoba, która zmaga się z anemią?

Osoby zmagające się z anemią powinny wykluczyć ze swojego jadłospisu składniki, takie jak:

  • kawa;
  • herbata;
  • kakao;
  • gruboziarniste produkty zbożowe;
  • orzechy;
  • rabarbar;
  • szpinak;
  • wysoko przetworzone wędliny.

Wyżej wymienione produkty posiadają dużą zawartością szczawianów, fosforanów i fitynianów. Pierwiastki te, w połączeniu z produktami spożywczymi bogatymi w żelazo, wpływają niekorzystnie na organizm.

Niedokrwistość może wystąpić u każdego człowieka, dlatego warto zawsze dbać o swoją dietę. Niedobór żelaza niesie ze sobą wiele konsekwencji – między innymi zwiększone ryzyko zachorowania na anemię, która osłabia nasz organizm, wpływając na jego ogólną kondycję.