Pytania i odpowiedzi

Po co nam żelazo?

Żelazo jest mikroelementem potrzebnym do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Odgrywa rolę w procesie podziału komórek. Pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz transporcie tlenu w organizmie. Żelazo przyczynia się do prawidłowego rozwoju funkcji poznawczych u dzieci. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a także przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

Ile żelaza potrzebujesz i kiedy go suplementować?

W Normach żywienia dla populacji Polski z 2017 roku opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia określono poziom dziennego zalecanego spożycia żelaza u mężczyzn na 10 mg a u kobiet na 18 mg. Spożycie żelaza z diety powinno pokrywać zapotrzebowanie organizmu na ten składnik ale istnieją sytuacje, gdzie to zapotrzebowanie ulega zwiększeniu. Suplementacja żelazem jest często polecana dzieciom w okresie intensywnego wzrostu, kobietom w ciąży oraz kobietom w czasie menstruacji. Najlepiej, aby o porcji żelaza decydował lekarz na podstawie aktualnych Rekomendacji.

Jak suplementować żelazo?

Wybierając formę preparatu żelaza ważne jest, aby uwzględnić potrzeby różnych grup wiekowych. Dla niemowląt najlepiej sprawdzą się krople, ponieważ podajemy żelazo w małej objętości. Z kolei saszetkę możemy rozpuścić w napoju lub dodać do pożywienia. Będzie to doskonałe rozwiązanie dla dzieci i dorosłych mających problemy z połykaniem. Dla kobiet w ciąży są wygodne w użyciu kapsułki.  Preparaty Actiferol możesz stosować lub podawać swojemu dziecku niezależnie od posiłku. Ponadto, jeżeli są przyjmowane razem z posiłkiem, nie zmieniają jego smaku.

Dlaczego forma żelaza jest ważna?

Wybierając preparat warto zwrócić uwagę na formę chemiczną żelaza. Bardzo ważne, aby żelazo nie miało metalicznego smaku i zapachu, było łagodne dla żołądka i nie powodowało ciemnego zabarwienia zębów. Ponadto powinno charakteryzować się wysoką przyswajalnością. Takimi cechami wyróżnia się zmikronizowany i zemulgowany pirofosforan żelaza, który znajduje się w produktach Actiferol.

Które produkty spożywcze mają najwięcej żelaza?

Żelazo jest pierwiastkiem, które można znaleźć w dużej ilości m in. w wątróbce wieprzowej, wołowej oraz kurzej, żółtkach jaj, chudym mięsie wołowym i wieprzowym, orzechach pistacjowych, otrębach ryżowych oraz pszennych. Warto pamiętać, iż znacznie lepiej wchłania się żelazo z mięsa niż z produktów roślinnych. Należy podkreślić, iż witamina C zwiększa przyswajalność żelaza.

Jaką rolę pełnią Witaminy B6, B12, C oraz kwas foliowy w preparatach zawierających żelazo?

Wszystkie wymienione witaminy należą do grupy witamin wspomagających procesy krwiotwórcze. Witaminy B6 oraz B12 pomagają w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek. Z kolei witamina C odpowiada za zwiększenie przyswajania żelaza. Kwas foliowy (wit. B9) pomaga w prawidłowej produkcji krwi.

Czym różni się aktywna forma folianu od kwasu foliowego?

Kwas foliowy (wit. B9) występuje w dwóch formach – aktywnej i nieaktywnej. Forma nieaktywna kwasu foliowego, by zamienić się w formę aktywną, musi przejść w naszym organizmie specjalny biochemiczny szlak katalizowany m. in. przez specjalny enzym (MTFHR). Natomiast forma aktywna nie wymaga przekształceń – jej forma bezpośrednio oddziałuje na nasze ciało, w tym na proces produkcji krwi. Szacuje się, że około 50% Polaków, może mieć problem z metabolizmem kwasu foliowego, stąd warto, o ile wymaga tego sytuacja, by w preparacie żelaza znajdowała się zarówno forma aktywna i nieaktywna kwasu foliowego. Takie połączenie, zgodne z rekomendacjami, znajduje się m. in. w preparatach Actiferol Fe START oraz Actiferol Fe Forte.