Światowa Organizacja Zdrowia WHO opublikowała statystki, z których wynika, że z niedoborem żelaza zmaga się 5% populacji. To mimo wszystko spora liczba, zważywszy na to, że żelazo jest zawarte w większości produktów, które spożywa się każdego dnia.
Organizm człowieka posiada określone zapotrzebowanie na żelazo
Zapotrzebowanie na żelazo u kobiet wynosi:
- 18 mg – kobiety w wieku 19 – 50 lat.
- 10 mg – kobiety powyżej 51. roku życia.
- 27 mg – u kobiet w ciąży.
U mężczyzn zapotrzebowanie na żelazo wynosi:
- 10 mg – u mężczyzn powyżej 19. roku życia.
Żelazo w organizmie pełni kluczową funkcję – to na nim opiera się transport tlenu we krwi.
Czym jest anemia?
Anemia to niedokrwistość naszego organizmu. Głównym powodem jej rozwoju jest mniejsza liczba czerwonych krwinek. Ich produkcja odbywa się w szpiku kostnym. Jednak występują różne czynniki, które mogą wpłynąć na ich wytwarzanie.
Każdy organizm potrzebuje odpowiedniej liczby erytrocytów (krwinek czerwonych), które zapewniają właściwe utlenienie tkanek, jednak w przypadku anemii stężenie hemoglobiny i masa krwinek czerwonych jest zdecydowanie mniejsza.
Anemia a żelazo. Co łączyć do diety?
Oczywiście anemię należy potraktować poważnie. Odpowiednio dobrana dieta powinna być bogata w żelazo. Ten składnik mineralny możemy znaleźć w takich produktach jak:
- chude mięso (pierś z kurczaka, wołowina czy też schab);
- ryby;
- kurze jaja;
- produkty zbożowe (ryż, kasza, pieczywo);
- nasiona (słonecznik, pestki dyni, migdały);
- liściaste warzywa;
- owoce;
- naturalne napoje mleczne (jogurt, maślanka);
- sery twarogowe;
- sery, które posiadają mniejszą zawartość tłuszczu.
Z czego powinna zrezygnować osoba, która zmaga się z anemią?
Osoby zmagające się z anemią powinny wykluczyć ze swojego jadłospisu składniki, takie jak:
- kawa;
- herbata;
- kakao;
- gruboziarniste produkty zbożowe;
- orzechy;
- rabarbar;
- szpinak;
- wysoko przetworzone wędliny.
Wyżej wymienione produkty posiadają dużą zawartością szczawianów, fosforanów i fitynianów. Pierwiastki te, w połączeniu z produktami spożywczymi bogatymi w żelazo, wpływają niekorzystnie na organizm.
Niedokrwistość może wystąpić u każdego człowieka, dlatego warto zawsze dbać o swoją dietę. Niedobór żelaza niesie ze sobą wiele konsekwencji – między innymi zwiększone ryzyko zachorowania na anemię, która osłabia nasz organizm, wpływając na jego ogólną kondycję.