Żelazo bierze udział w wielu procesach biologicznych organizmu, w tym w utrzymaniu prawidłowej gospodarki hormonalnej. Utrzymanie prawidłowego poziomu żelaza w organizmie jest istotnym elementem utrzymania równowagi hormonalnej, która wpływa na funkcjonowanie różnych układów i narządów. Sprawdź, jak żelazo wpływa na produkcję hormonów i jakie objawy mogą świadczyć o jego niedostatecznej podaży.
Żelazo a hormony – mechanizmy wpływu żelaza na gospodarkę hormonalną
Żelazo jest ważnym składnikiem hemoglobiny, który bierze udział w transporcie tlenu, jednak jego funkcja nie ogranicza się wyłącznie do układu krwionośnego. Pierwiastek odgrywa też ważną rolę w regulacji gospodarki hormonalnej, wpływając na prawidłowe działania enzymów uczestniczących w syntezie, metabolizmie i aktywacji wielu hormonów.
- Prawidłowy poziom żelaza) wpływa na oś podwzgórze-przysadka-nadnercza (HPA), wspierając odpowiednie wydzielanie kortykoliberyny, adrenokortykotropiny oraz kortyzolu (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279083/, dostęp online: 9.04.2025). Jest to szczególnie ważne dla utrzymania prawidłowej reakcji stresowej organizmu.
- Żelazo odpowiada też za prawidłowe funkcjonowanie osi podwzgórze-przysadka-gonady (HPG). Jego niedostateczna podaż może mieć niekorzystny wpływ na produkcję hormonu luteinizującego (LH) i folikulotropowego (FSH), które są istotne dla cyklu miesiączkowego u kobiet oraz na utrzymanie poziomu testosteronu i jakości nasienia u mężczyzn (https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0890623823000552, dostęp online: 9.04.2025).
- Żelazo wpływa też na metabolizm insuliny (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14871914/, dostęp online: 9.04.2025).
- Żelazo uczestniczy w syntezie serotoniny, która jest zarazem prekursorem melatoniny, czyli hormonu regulującego rytm dobowy. Niedostateczna podaż tego mikroelementu może prowadzić do kłopotów ze snem, wahań nastroju i ogólnego osłabienia funkcjonowania układu nerwowego, co może mieć wpływ na wydzielanie kortyzolu.
- Żelazo wspiera też utrzymanie równowagi między leptyną (hormon sytości) a greliną (hormon głodu). Prawidłowy poziom żelaza w organizmie ma zatem korzystny wpływ na utrzymanie odpowiedniej masy ciała i nawyków żywieniowych. (https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7272047/, dostęp online: 9.04.2025).
Dowiedz się też, jaka jest najlepsza dieta w anemii – jak uzupełnić niedobory żelaza.
Tarczyca a żelazo – wzajemne zależności
Gruczoł tarczowy jest bardzo wrażliwy na poziom żelaza – składnik ten jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy. Szczególnie ważna pod tym względem jest peroksydaza tarczycowa (TPO), której aktywność zależy od stężenia żelaza w organizmie. TPO odpowiada za katalizowanie jodowania tyrozyny i łączenia cząsteczek jodu do powstania tyrozyny (T4) i trójjodotyroniny (T3) – dwóch najważniejszych hormonów tarczycy.
W momencie gdy organizmowi towarzyszy niedostateczna podaż żelaza, aktywność TPO może spadać, co z kolei prowadzi do obniżonej produkcji hormonów T3 i T4. W efekcie przysadka mózgowa zaczyna wydzielać większe ilości hormonu tyreotropowego (TSH), aby pobudzić tym samym dalszą produkcję tyrozyny i trójjodotyroniny.
Żelazo a hormony stresu
Żelazo odgrywa kluczową rolę w radzeniu sobie organizmu ze stresem. Oś podwzgórze-przysadka-nadnercza (HPA) wymaga obecności tego mikroelementu do prawidłowej syntezy kortyzolu – głównego hormonu stresu. Niska podaż żelaza osłabia zdolność organizmu do radzenia sobie z sytuacjami stresowymi.
- Żelazo jest niezbędne do produkcji katecholamin – adrenaliny i noradrenaliny, odpowiedzialnych za reakcję „walcz lub uciekaj”.
- Jako kofaktor hydroksylazy tyrozynowej, uczestniczy w syntezie dopaminy i noradrenaliny – neurotransmiterów wpływających na nastrój, motywację i reakcję na stres.
- Badania potwierdzają pozytywną korelację między poziomem żelaza a stężeniem hormonów stresu w organizmie (https://www.nature.com/articles/s41387-020-0122-9, dostęp online: 9.04.2025).
Żelazo a cykl dobowy i hormony snu
Żelazo wpływa na produkcję melatoniny – głównego hormonu regulującego sen. Niski poziom tego mikroelementu zaburza syntezę serotoniny, prekursora melatoniny, co prowadzi do problemów z zasypianiem i jakością snu. Rytm circadianny, kontrolowany przez zegar biologiczny w podwzgórzu, również zależy od prawidłowego poziomu żelaza.
Stężenie żelaza w organizmie wykazuje naturalne wahania dobowe, z najwyższymi wartościami podczas snu nocnego. Nieska podaż żelaza często prowadzi do zespołu niespokojnych nóg – częstej przyczyny zaburzeń snu. Pamiętaj, że jakość snu ma fundamentalne znaczenie dla regeneracji organizmu i funkcjonowania układu immunologicznego (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20800590/, dostęp online: 9.04.2025).
Optymalny poziom żelaza w przypadku różnych grup wiekowych
Zapotrzebowanie na żelazo różni się znacznie w zależności od wieku, płci i stanu fizjologicznego (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK222309/, dostęp online: 9.04.2025).
- Niemowlęta do 6. miesiąca życia otrzymują wystarczające ilości żelaza z mlekiem matki lub wzbogaconym mlekiem modyfikowanym, jednak po wprowadzeniu pokarmów uzupełniających ich zapotrzebowanie wzrasta do 11 mg dziennie (7-12 miesięcy).
- Dzieci w wieku 1-3 lat potrzebują około 7 mg żelaza dziennie, natomiast w wieku 4-8 lat już 10 mg.
- W okresie dojrzewania zapotrzebowanie na żelazo gwałtownie wzrasta – dzieci 9-13 lat potrzebują 8 mg dziennie.
- Chłopcy w wieku 14-18 lat potrzebują 11 mg dziennie, a dziewczęta aż 15 mg ze względu na miesiączki.
- Kobiety mają zapotrzebowanie 18 mg dziennie, a w ciąży wzrasta ono do 27 mg.
- Mężczyźni po 19. roku życia potrzebują stabilnie 8 mg żelaza dziennie.
- Osoby starsze (powyżej 51 lat) mają zmniejszone zapotrzebowanie – kobiety 8 mg, mężczyźni nadal 8 mg dziennie.
- Sportowcy, wegetarianie i osoby z zaburzeniami wchłaniania mogą potrzebować wyższych dawek żelaza. Suplementację najlepiej skonsultować ze specjalistą, a ewentualnie niską podaż potwierdzić badaniami krwi.
Jak zadbać o odpowiednią podaż żelaza?
Najlepszym źródłem żelaza w diecie jest czerwone mięso, wątróbka i podroby, które zawierają żelazo hemowe – formę najlepiej przyswajalną przez organizm (absorpcja na poziomie 15-35%). Wątróbka wołowa zawiera około 7-18 mg żelaza na 100 g, podczas gdy czerwone mięso dostarcza 2-4 mg na 100 g. Inne bogate źródła to owoce morza, ryby, jaja oraz roślinne produkty jak szpinak (3,6 mg/100 g), soczewica (3,3 mg/100 g), fasolka biała (3,7 mg/100 g), nasiona dyni (8,8 mg/100 g) i ciemna czekolada (7-12 mg/100 g). Warto również sięgać po wzbogacone płatki śniadaniowe, quinoa, tofu, suszone morele i rodzynki.
Aby zwiększyć wchłanianie żelaza roślinnego (niegemowego), warto spożywać je razem z produktami bogatymi w witaminę C – cytrusami (pomarańcze, grejpfruty), papryką, truskawkami, kiwi, pomidorami czy kapustą. Już 25-50 mg witaminy C może zwiększyć absorpcję żelaza nawet 3-6 krotnie. Fermentowane produkty jak kapusta kiszona czy kimchi również poprawiają przyswajanie żelaza dzięki zawartości kwasu mlekowego.
Należy unikać picia kawy i herbaty podczas posiłków bogatych w żelazo, gdyż zawarte w nich taniny mogą ograniczać jego przyswajanie nawet o 50-90%. Podobnie działają produkty pełnoziarniste, orzechy i nasiona ze względu na kwas fitynowy – lepiej spożywać je w odstępie 1-2 godzin od posiłków bogatych w żelazo. Nadmierne spożycie nabiału podczas posiłku również może hamować absorpcję żelaza ze względu na zawartość wapnia.
Suplementacja żelaza
W przypadku niedostatecznej podaży żelaza zalecane może być stosowanie suplementów na zalecenie lekarza. Suplementy najlepiej przyjmować na czczo z witaminą C, choć w przypadku problemów żołądkowych można je spożywać z lekkim posiłkiem. Ważne jest regularne monitorowanie poziomu żelaza, gdyż jego prawidłowy poziom przekłada się na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Żelazo a hormony – podsumowanie
Żelazo to istotny pierwiastek dla zachowania gospodarki hormonalnej. Równowaga hormonalna pozwala na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ważne jest zatem regularne monitorowanie poziomu żelaza i stosowanie odpowiedniej diety, bogatej w żelazo i witaminę C, by wspierać równowagę hormonalną i cieszyć się dobrym samopoczuciem.
Bibliografia
- Alexandraki K., Adrenal Insufficiency, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279083/, [dostęp online: 9.04.2025].
- Ghrayeb H., Elias M., Nashashibi J., Youssef A., Appetite and ghrelin levels in iron deficiency anemia and the effect of parenteral iron therapy: A longitudinal study, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7272047/, [dostęp online: 9.04.2025].
- Jiang R., Manson J., Meigs J., Body iron stores in relation to risk of type 2 diabetes in apparently healthy women, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14871914/, [dostęp online: 9.04.2025].
- Krysiak R., Okopień B., Niedoczynność przytarczyc i hipogonadyzm jako manifestacja kliniczna hemochromatozy, „Przegląd lekarski” 2013, 70, 1.
- Li X., Duan X., Tan D., Zhang B., Iron deficiency and overload in men and woman of reproductive age, and pregnant women, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0890623823000552, [dostęp online: 9.04.2025].
- Mahroum N., Alghory A., Kiyak Z., Alwani A., Seida R., Ferritin – from iron, through inflammation and autoimmunity, to COVID-19, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8647584/, [dostęp online: 9.04.2025].
- Sikorska K., Bielawski K. P., Romanowski T., Stalke P., Hemochromatoza dziedziczna – najczęstsza choroba genetyczna człowieka, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2006, nr 60.
- S. R. Lynch, J. D. Cook, Interaction of vitamin C and iron, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6940487/ [dostęp online: 9.04.2025]
Gama preparatów Actiferol®