Żelazo jest jednym z najważniejszych mikroelementów w naszym organizmie. Odpowiedzialne jest za wytwarzanie hemoglobiny, która uczestniczy w transporcie tlenu do komórek organizmu. Jego niedobór niesie wiele konsekwencji zdrowotnych, takich jak osłabienie, brak koncentracji, ale także anemia.
Dlaczego mam niedobór żelaza?
Niezależnie od wieku i prowadzonego trybu życia – niedobór żelaza może przytrafić się każdemu. Według statystyk blisko 1,6 mld osób na świecie ma niedokrwistość. Jaka jest tego przyczyna? Niedobór żelaza w diecie!
Zdrowa osoba jest w stanie przyswoić średnio od 10 do 15% żelaza, które jest dostarczony z posiłkiem. Dlaczego tylko tyle? W produktach spożywczych występują także błonnik, szczawiany, fityniany, cynk i to właśnie one utrudniają wchłanianie żelaza. Dlatego warto zadbać o odpowiednią suplementację, która pozwoli dostarczyć do naszego organizmu więcej tego pierwiastka.
Kto jest szczególnie narażony na niedobór żelaza?
Co prawda, wszyscy jesteśmy narażeni na niedobór żelaza, jednak istnieją grupy osób, u których występuje on częściej. Taką grupą są m.in. sportowcy. Od żelaza zależy zawartość stężenia hemoglobiny we krwi i mioglobiny w mięśniach, które mogą zmniejszyć wydolność organizmu.
Sportowcy poprzez swoją wzmożoną aktywność fizyczną charakteryzują się także przyspieszonym obiegiem krwinek czerwonych, dlatego potrzebują ich znacznie więcej niż przeciętny człowiek.
Czerwone krwinki niszczą się mechanicznie, przez co łatwiej można doprowadzić do niedoboru żelaza. Dlatego osoby uprawiające sport powinny zadbać o odpowiednią suplementację żelaza.
Dlaczego tak ważna jest suplementacja żelaza?
Suplementacja żelaza niesie wiele znaczących korzyści:
- przyśpiesza proces regeneracyjny;
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego;
- zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia;
- poprawia samopoczucie, dzięki czemu łatwiej można osiągnąć nowe rekordy;
- uchroni przed anemią, która może się okazać bardzo uporczywa dla sportowców.
Jakie składniki powinni dodać sportowcy do swojej diety?
Sportowcy powinni uwzględnić w swojej diecie:
- mięso (wątróbka wieprzowa, wołowa i drobiowa, nerki oraz mięso i przetwory mięsne z krwią);
- ryby i owoce morza;
- produkty zbożowe (kasze gruboziarniste, otręby pszenne, ryżowe, zarodki pszenne);
- warzywa zielone (szpinak, pietruszka – nać, szczypior, szczaw) oraz boćwina, pietruszka korzeń, buraki, brukselka;
- suszone owoce;
- orzechy, pestki dyni i nasiona słonecznika;
- żółtka jaj.
Przeczytaj także: Objawy i skutki niedoboru żelaza u sportowców
Jednak dieta to nie wszystko – warto zażywać także odpowiednie suplementy, które wspierają proces dostarczania żelaza. Pojawia się zatem pytanie, jakie preparaty z żelazem dla sportowców będą najlepsze? Dobrym przykładem jest m.in. preparat zawierający zmikronizowany i mikroenkapsułkowany pirofosforan żelaza (III). Jakie są jego atuty?
- może być stosowany przez każdego;
- jest bardzo dobrze tolerowany (uwalnia się w jelitach,a nie w żołądku, dzięki czemu nie odczuwa się dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego);
- może być przyjmowany o dowolnej porze.