Im bardziej intensywny trening, tym więcej tlenu zużywają i potrzebują mięśnie, dlatego żelazo jest jednym z ważniejszych składników odżywczych dla sportowców. U osób regularnie uprawiających sport obserwuje się wzrost masy krwinek czerwonych, czyli tych komórek krwi, które odpowiadają za transport tlenu z płuc do tkanek za pośrednictwem hemoglobiny. Do powstania nowych krwinek czerwonych niezbędne jest żelazo – dlatego osoby aktywne fizycznie mają wyższe zapotrzebowanie na ten pierwiastek.
W szczególności powinny na to zwrócić uwagę ćwiczące panie: kobiety z natury mają większe zapotrzebowanie na żelazo, gdyż tracą też krew z powodów fizjologicznych (w czasie menstruacji).
Aby dostarczyć organizmowi odpowiednich porcji żelaza, trzeba szczególnie zadbać o zrównoważoną i zbilansowaną dietę bogatą w ten składnik, czyli: mięso, ryby, strąki, zielone warzywa liściaste.