Odpowiednia suplementacja jest bardzo ważna dla naszego organizmu. Dzięki niej możemy wspomagać zdrowie, zapobiegając niedoborom składników mineralnych, a także wspierać prawidłowe funkcjonowanie poszczególnych narządów. Dlatego też w swoim codziennym jadłospisie powinniśmy uwzględniać potrawy posiadające wiele pożądanych składników odżywczych. W wielu przypadkach należy rozważyć dostarczanie mikro- i makroelementów w postaci suplementów diety. Jednym z najważniejszych pierwiastków, którego potrzebuje nasz organizm, jest żelazo. Jaką pełni funkcję? Dlaczego tak ważne jest utrzymanie prawidłowego poziomu żelaza?
Rola i funkcje żelaza w organizmie
Jeśli do tej pory Twoja wiedza na temat żelaza była znikoma, a Twoja dieta nie pokrywała zapotrzebowania na ten składnik, to czas to zmienić. Jest to bowiem niezbędny mikroelement, który wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. To pierwiastek, który powinien być przyjmowany wraz z posiłkiem, a w wielu przypadkach dodatkowo suplementowany. Ale właściwie po co naszemu organizmowi potrzebne jest żelazo?
Składnik ten pełni wiele bardzo ważnych funkcji. Odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu. Żelazo przede wszystkim:
- transportuje tlen we krwi,
- pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny,
- bierze udział w powstawaniu DNA,
- bierze udział w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu energetycznego,
- bierze udział w syntezie neuroprzekaźników.
Warto więc pamiętać, że ten składnik mineralny uczestniczy niemalże w większości procesów biologicznych, a jego niedobór może powodować osłabienie mięśni, powolną regenerację organizmu, problemy z oddychaniem, powikłania w trakcie ciąży czy ogólne złe samopoczucie.
W jaki sposób zapewnić organizmowi prawidłową podaż żelaza? Czy odpowiednia dieta jest wystarczająca?
Źródła żelaza w diecie i nie tylko
Naturalnym źródłem żelaza jest pożywienie. Dlatego pamiętaj, aby tworząc swój codzienny jadłospis wybierać produkty bogate w żelazo. Znajduje się ono przede wszystkim w produktach takich jak: wątróbka wieprzowa, wołowa, drobiowa i przetwory mięsne, zielone warzywa liściaste, kasza gryczana, rośliny strączkowe (fasola, groch) orzechy, pestki dyni, ziarna zbóż, buraki, owoce suszone i kakao.
Spożywane przez nas posiłki mogą zawierać zbyt małą dawkę żelaza. Dlatego warto dodatkowo wspomagać jego podawanie.
Żelazo możesz przyjmować również w postaci suplementu diety. Można go przyjmować jako środek doustny lub dodawać do posiłków i napojów nie zmieniając ich smaku.