- witaminy z grupy B – głównie B12, która pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
- wapń, który jest potrzebny do utrzymania zdrowych kości i zębów oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni
- białko
- witamina D – która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
- kwasówy tłuszczowe omega-3
- żelazo – które pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
Zasady diety
wegańskiej
Dieta wegańska to nie tylko określony sposób odżywiania, ale przede wszystkim filozofia życia. Jej celem jest zdrowy tryb życia i funkcjonowanie w zgodzie z naturą. Weganizm jest znacznie bardziej rygorystyczną odmianą wegetarianizmu. Zakłada spożywanie wyłącznie żywności pochodzenia roślinnego – warzyw, owoców, roślin strączkowych oraz produktów zbożowych i orzechów. Najważniejszą zasadą diety wegańskiej jest urozmaicony jadłospis, gdyż ograniczenie dziennego menu to duży błąd. Samodzielne stworzenie odpowiednio zrównoważonej wegańskiej diety może okazać się trudne, dlatego podpowiadamy, o które składniki aktywne trzeba w szczególności zadbać.
Składniki aktywne, o które warto zadbać:
Czym jest żelazo i dlaczego jest potrzebne do życia?
To ważny składnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
pomaga w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie - żelazo to główny składnik hemoglobiny, która przenosi tlen do każdej komórki ciała, ale pomaga również w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny
pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
Jesteś wege? Sprawdź nasze produkty!
Przy diecie wegańskiej/wegetariańskiej może pojawić się potrzeba stosowania preparatów żelaza. Produkty Actiferol wychodzą temu naprzeciw w chwilach zwiększonego zapotrzebowania na żelazo.
Żelazo w diecie wegańskiej
Pierwszym dobrym źródłem żelaza, jakie przychodzi od razu na myśl, jest czerwone mięso. Dla diety wegańskiej przedstawiamy krótki wykaz konkretnych składników zawierających duże ilości żelaza.
Żelazo pochodzące z roślin to tzw. żelazo niehemowe, które ma mniejszą przyswajalność przez organizm człowieka. Wchłanianie żelaza hemowego wynosi średnio 5-20%, natomiast niehemowego 1-10%.
Dlatego ważne jest, aby dobrze zbilansować dietę, a w chwilach zwiększonego zapotrzebowania zastanowić się nad wdrożeniem suplementacji żelaza.
Jak poprawić wchłanianie żelaza niehemowego?
Łącz żelazo z witaminą C, która zwiększa przyswajanie żelaza – np. pij soki, jedz owoce cytrusowe
Ogranicz spożycie błonnika
Pij mniej kawy i herbaty
Jedz cebulę i czosnek
Dlaczego kobiety potrzebują więcej żelaza?
Zapotrzebowanie kobiet i mężczyzn na żelazo jest różne. Zależy to od naszej fizjologii. Kobiety w wieku rozrodczym potrzebują ok. 18 mg żelaza na dobę, a mężczyźni tylko 10 mg. To dlatego, że kobiety miesiączkują, a wraz z krwią tracą żelazo.
Żelazo w diecie wegańskiej
- w okresie ciąży – kobiety w ciąży potrzebują ok. 26-30 mg na dobę
- u osób uprawiających sport – ponieważ czerwone krwinki odpowiadają za transport tlenu do pracujących mięśni
- u osób otyłych – ze względu na bardzo często występujące złe nawyki żywieniowe